17 May 2011

Speyburn 10yo 40%

Den uppmärksamme och trogne whiskybloggbesökaren såg för några dagar sedan att vi hade ett par Speyburn-whiskies under luppen. Den första, Bradan Orach, fick ju ett hyggligt mottagande av oss. Idag har turen kommit till storebrorsan som stoltserar med 10 år på bourbonfat och en rad utmärkelser. Däribland en guldmedalj från San Francisco World Spirits Competition 2011. Denna, precis som Bradan Orach, spelar i en prisdivision som inte på något sätt kan ge dig allt för höga förhoppningar, men …

Doft:
Citronfromage, svag rök, ljunghonung, gammalt liggunderlag, stendamm, vattenmelon och en avlägsen förnimmelse av rödvin.

Smak:
Lite svagt av lakrits. Sval och mellanfyllig. Grape- och litchiproviva. För första gången i Whiskybloggs historia får även Trocadero en plats i rampljuset. Grattis Trocadero.

Eftersmak:
En behaglig och ganska så lång eftersmak med inslag av Play-Doh, frukt och vanilj.

… det är faktiskt så att Speyburn 10 yo ger valuta för pengarna. Det är en whisky som flyttar sig från tumblerglaset med is och J.R:s karaff till något mer sofistikerat. Riktigt var man ska dra gränsen är svårt att säga, men det är en helt ok whisky.

Systembolagets varunummer är 289 och priset är blygsamma 319kr.

bot-large-speyburn10