12 Jun 2011

Destilleribesök – Balblair Distillery

Med en siluett av berg i fjärran, tornar Balblair Distillery långsamt upp. Resan från Inverness där vårt plan landade har kantats av intryck och förväntan. Det är kallt och regnet hänger i luften. Skotsk sommar, gissningsvis.

Balblairs Distillery Manager, John MacDonald, är redan på plats utanför sitt kontor för att ta emot oss. Han ger oss ett kraftigt handslag och hälsar oss varmt välkomna. Det är ingen tvekan att han menar det. En bit bakom honom pågår febril aktivitet. Han viftar med händerna som om vi inte behöver bry oss om det. Det börjar en filminspelning här nästa vecka, säger han. De håller på och sätter upp all teknik. I ungefär samma andetag himlar han lite med ögonen och nämner att han har fått en roll. Han ser nöjd ut.

Balblair, som anses vara Skottlands näst äldsta destilleri andas historia. Det i whiskysammanhang så typiska pagodtaket omges av gråsvarta stenbyggnader och en fantastisk doft. Några av de nästan 25000 tunnorna som går att finna på destilleriet ligger utspridda i långa rader och ett traktorekipage med ångande drav närmar sig.

IMG_9812_thumb

John är en förutseende herre. Han vet att vi varit på resande fot sedan 5-snåret denna morgonen och eftersom klockan nu är bortåt 15.00 bjuder han in oss till en sen lunch P6060562_thumbsom redan står framdukad.

Produktionen
Området här i Edderton är torvrikt och kallas Parish of peats (Torv-socken) vilket innebär att vattnet som tas en bit bort får sin prägel.

På Balblair använder man sig av orökt malt (sanning med modifikation som vi återkommer till) som mals i en kvarn från Porteus. Vörten tar lite över 6 timmar att framställa innan det flyttas till ett av de 6 jäskaren tillverkade av gran. Hos Balblair har man en bestämd åsikt att deras jäskar ska vara av trä. Detta för att biologiska reaktioner sätter den unika smaken.

Efter 52 timmar flyttar man mäsken som nu har nått en alkoholstyrka på cirka 9% till en av de två lökformade pannorna man har i drift. En tredje panna står fortfarande kvar, men är sedan en tid pensionerad. Det är enklare att ha den kvar än att montera ner den och frakta bort den, säger John.P6060574_thumbP6060584_thumbUnderverk sker och man skär vid 60%. John menar att Balblair sticker ut lite här eftersom de vill erbjuda kvalitet istället för kvantitet.

Lagring sker i ett av de 8 lagerhusen på en ljuv blandning av amerikanska och spanska ekfat. 95% är ex-bourbonfat.

Efter vår rundvandring på destilleriet är det så dags att uppleva whiskyn.

Vi testade:
Vintage 1978 (som ersätter den tidigare Vintage 1975)
Vintage 1989 2nd Release
Vintage 2000
Newmake på orökt malt
Newmake på rökt malt med 79ppm. (Vilket är något helt nytt för Balblair. Åtminstone officiellt)

Vi gör inga regelrätta tester av respektive utgåva här och nu, men vi kan konstatera och så smått medge att Vintage 1978 bjuder på något väldigt bra. Newmaken på rökt malt ger oss fingervisningen av fruktig Balblair med rökig twist. Spännande!

Blended
Balblair återfinns som ingrediens i en mängd olika blendwhiskys, däribland ägaren International Beverage´s egna märken Catto’s och Hankey Bannister.

Just ja! Filmen som vi nämnde har arbetsnamnet Angels Share och ska vara en dramakomedi.