13 Jun 2011

Destilleribesök – Pulteney Distillery

När sommaren bestämde sig för att slå klorna i vårt avlånga land packade vi våra väskor för en resa till ett kyligt och stundtals regnigt Skottland där vi mötte upp ytterligare några whiskybloggare från olika delar av världen. Tillsammans med dessa samt Lukasz och Cathy som ordnade resan, styrdes kosan från Inverness flygplats direkt till höglandsdestilleriet Balblair. Därifrån körde vi sedan upp till Wick och Pulteney Distillery som är det nordligast belägna destilleriet på det skotska fastlandet. Förr i tiden innan vägnätet hade byggts ut tillräckligt var man helt beroende av sjötransport för att få in korn till produktionen likväl som för att få ut den färdiga whiskyn till marknaden. Den lilla hamnstaden Wick blev känd för sina tunnor med silver (sill) och guld (whisky) som ständigt lämnade hamnen i stora antal.

p6070612p6074655

Väl framme möttes vi av den mycket sympatiske destillerichefen Malcolm Waring som strax skulle ta oss på en rundtur där vi fick se hur man tillverkar och lagrar sin whisky, Old Pulteney. Malcolm har varit i whiskyindustrin sedan 1990 där han haft lite olika uppgifter genom åren. Han har även arbetat på Balblair och Knockdhu som precis som Pulteney också ägs av International Beverage. Det är inte ofta man möter folk som är fullständigt nöjda med sina jobb men Malcolm är en av dessa. Han säger att han hoppas kunna jobba kvar på Pulteney till den dag han går i pension. Han berättar att man är mycket traditionsbundna på destilleriet. Inte mycket har förändrats sedan 50-talet och mycket av utrustningen är betydligt äldre än så. T.ex kvarnen man maler malten med, en Porteus, håller så hög kvalitet att märket inte har överlevt då man helt enkelt byggde för hållbara produkter som höll i över hundra år.

När vi sedan började rundturen på destilleriet så möttes vi av en doft av hamsterbur i deras mash-room. Här fyller man 17000 liter vatten på ca 68 grader i en rostfri semi lauter mash-tun och sedan släpper man i 5 ton grist (mald malt) som får temperaturen att sjunka ned till 63,4-63,5 grader. Detta gör man för att konvertera enzymerna i malten till jäsbart socker i flytande form, kallat vört. Detta pumpar man sedan över till ett jäskar genom hål i botten varefter man fyller på med en andra omgång vatten, denna gång i lite mindre volym men med högre temperatur, ca 72 grader. När detta pumpats över till jäskaret så sköljer man ytterligare två gånger, först med 85 och sedan 87-gradigt vatten. Detta vatten pumpas sedan till en tank och används som första vatten till nästa omgång. Restprodukten, drav, säljer man som boskapsfoder till lokala bönder.

p6070630p6070633

Jäsningen sker sedan i ett antal nittio år gamla jäskar av stål, där man tillsätter torrjäst till vörten för att det skall börja jäsa till alkohol. Vi fick dofta på jästen och den hade en läcker doft av jordgubbar. Att använda torrjäst har även logistiska fördelar när man ligger så långt norrut. Man kan lagra stora volymer i flera år, vilket är bra när tuffa vintrar kan stänga av alla vägar till destilleriet under längre perioder, vilket skulle innebära produktionsstopp om man använt jäst som inhandlats löpande.

I pannrummet har man två kopparpannor, en så kallad wash still som rymmer 17500 liter samt en spirit still som rymmer 13500 liter. Pulteneys wash still har en helt unik form som man inte ser på något annat destilleri. Den har en stor utbuktning på nedre delen av halsen men sedan är den abrupt avkapad istället för att ha en sedvanlig svanhalsliknande hals som leder ångorna vidare till kondensering. Detta beror enligt legenden på att man beställde en panna som vid installationen visade sig vara alldeles för hög för att få plats under taket varvid man helt sonika kapade av den. I dessa pannor tillverkar man under ett år ca en miljon liter new make sprit som sedan tappas på fat för den långa vilan i lagerhusen.

p6070647ap6070649

Vi tittade in en stund i lagerhus nr 6, ett ovanligt ljust och luftigt lagerhus med ljusinsläpp i taket på flera ställen. Vi njuter av synen och dofterna som möter oss: ek, damm och whisky. Det äldsta fatet man har i lager är en hogshead ifrån 1967. Totalt lagrar man i dagsläget ungefär 24000 fat vilket betyder ca 3,6 miljoner liter whisky.

p6070678p6070690

Besöket avslutades med en whiskyprovning tillsammans med Malcolm där vi provade Old Pulteney 12, 17, 21 och 30yo. Alla dessa har vi provat tidigare förutom 30-åringen som vi återkommer till i en senare artikel. Även om vi som sagt är bekanta med de övriga så ger det onekligen en ytterligare dimension att sitta på stället där whiskyn producerades och avnjuta den tillsammans med Malcolm som driver stället. Som avslutning fyllde vi själva varsin flaska med Old Pulteney från en 14-årig bourbon barrel vilket är kul att ha i skåpet som minne av besöket.

p6074692p6074708

Vi vill verkligen tacka Malcolm och hans kollegor som gav oss ett oförglömligt besök. Hela stället genomsyras av en känsla av att man verkligen älskar det man håller på med. Som Malcolm själv uttryckte det på klingande skotska – It´s not a job, it´s a way of life.

Besök Malcolm och gänget om ni är i skottland, det är en upplevelse!