Auchentoshan lanserar whisky för cocktails

Auchentoshan lanserar whisky för cocktails

Det finns en rad olika cocktails som baseras på whisky. Vilken whisky som egentligen är bäst att ha som bas i dessa cocktails råder det ofta vitt skilda meningar om. Auchentoshan, ett skotskt destilleri, vill ändra på det här med lanseringen av en ny Scotch, särskilt framtagen för att blanda i cocktails.  

En grupp ledande bartenders från olika delar av världen har satts samman för att ta fram den bästa cocktail-whiskyn. Resultatet blev The Barternder’s Malt, som alltså snarare är tänkt att blandas än att dricka rent.

Totalt valde Auchentoshan ut 12 bartenders från fem länder för att fram den. Whiskyn är relativt söt, rökig och har en hint av tobak, aprikos och honung. De här smakerna ska komplettera ingredienser som vanligen används i cocktails där whisky är huvudingrediensen.

Anrikt destilleri

Auchentoshan är inga nykomlingar i whiskyvärlden. Destilleriet har funnits sedan 1823 och står strax norr om Glasgow i Skottland. Sedan mitten på 1980-talet köptes det dock upp av Bowmore Distillers limited, som äger ett flertal destillerier förutom Auchentoshan. Något som har gjort Auchentoshan uppmärksammat är det faktum att de destillerar sin single malt tre gånger, istället för två som är det vanliga.

Auchentoshan i Sverige

The Bartender’s Malt finns inte i Sverige ännu. Dock finns flertalet flaskor med olika årgångar på Systembolaget, där de allra flesta är förhållandevis dyra, ställt i relation med annan whisky vars flaskor säljs i liknande volymer. På Systembolaget kan du till exempel hitta utgåvorna Bourbon Cask, Raw Cask och 12 Years av destilleriet.

Tips på cocktails med whisky som bas

Det urval av cocktails som har whisky som bas är många, även om det för många whiskyälskare helst inte är något man gör. Här ger vi hur som helst tips på några spännande recept att testa på, för den som kan tänka sig att blanda sin whisky med något annat än en skvätt vatten.

  • Club vs Cocktail. För Club vs Cocktail kokar du först upp råsocker (en bit) dränkt i orange bitter och tonic, och låter det sedan sjuda i ungefär en kvart. Efter att blandningen har svalnat silar du den genom en silduk.
  • Irish Coffe. En riktig klassiker som går att få serverad på krogar runt om i stora delar av världen. En Irish Coffe innehåller ca 5 cl whisky, 3 dl vispad grädde, en tesked farinsocker och kaffe. De exakta måtten kan skilja sig åt en hel del mellan olika restauranger, och även vilken whisky som används som bas.