Bunnahabhain lanserar sin äldsta whisky – någonsin

Bunnahabhain lanserar sin äldsta whisky – någonsin

Bunnahabhain, ett av destillerierna på skotska Islay, lanserar nu sin äldsta whisky hittills. Whiskyn i fråga är en 46 år gammal single malt som fått namnet The Eich Bhana Lir. Flaskorna säljs nu för stora summor till köpare från hela världen, skriver Forbes 

Ungefär 53 000 kronor, med aktuell valutakurs, är vad man får betala för den 46 år gamla whiskyn som Bunnahabhain nu gör publik. Eich Bhana Lir tros bli framgångsrik bland whiskyfans, och att de 198 flaskor som säljs kommer att gå åt fort. Hur fort återstår att se.

Växande marknad

Enligt Forbes Magazine har marknaden för äldre whiskys i begränsad upplaga växt en hel del under det senaste decenniet. Som en följd har även priserna för de här whiskysorterna gått upp i taket, något som fått allt fler destillerier att börja satsa på att göra samma sak.

De exemplifierar genom att ta upp The Macallan Lalique och en serie där vissa flaskor kostar över en halv miljon kronor. Vidare tar de upp lanseringar från Dalmore Constellation, där man får betala nästan 1 700 000 kronor för alla flaskor i en särskild serie.

Destillerad på Islay

Säkerligen har platsen en del med priserna och den höga efterfrågan att göra. Eich Bhana Lir är tillverkad på Islay, en ö som är känd världen över för sin whiskyproduktion. I Forbes artikel framgår visserligen inte särskilt mycket om smaken, men till skillnad från andra whiskys från Islay är den säkerligen förhållandevis mild i smaken.

Den whisky som kommer från Islay generellt, är känd just för sin starka smak av torv och rök. Särskilt framträdande är det här i de sorter som kommer från sydkusten, till exempel Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig.

Bunnahabhain är dock ett undantag på ön. Deras whisky tenderar att vara ganska söt, mild i smaken och med endast en lättare smak av rök. Därtill är en smak av tång ofta framträdande i de whiskys som destilleriet lanserar.

Verksamma sedan 1800-talet

Bunnahabhains verksamhet började redan år 1881. Sedan dess har produktionen varit i rullning med undantag för ett kortare stopp under 1980-talet. Den som idag vill ha whisky från Bunnahabhain får dock skynda sig på. Destilleriet har fått nya ägare, vilka inte köpt ut lagret från de gamla ägarna. De buteljer som karakteristiskt smakar Bunnahabhain blir allt svårare att få tag på i och med att lagret säljs ut. Dock finns det skäl att inte misströsta, med de många andra destillerier som fortfarande verkar i regionen.