Gotland etablerar sig i whiskyvärlden

Gotland etablerar sig i whiskyvärlden

Gotland är känt för mycket. Får, raukar, sol, hav och saffranspannkakor är några exempel på det. Något som ön inte är särskild känt för – åtminstone inte ännu – är whisky. Det här kan dock komma att ändras, nu när Gotland Whisky lanserar sina första flaskor för allmänheten.  

I pressmeddelandet från Gotland Whisky kan man läsa att tidigare droppar endast varit för aktieägare. Hösten 2016 och senvintern 2017 fick delägarna buteljer levererade till sig. Det är dock inte förrän i slutet av sommaren som dropparna kommer att finnas att handla hos Systembolaget. Släppet är planerat till den första augusti klockan 10.00, och det rör sig då om ungefär 10 000 flaskor som kommer att skickas ut.

Gotländska råvaror

Whiskyn är genomgående gotländsk. Kornet är egenodlat, vattnet hämtas från destilleriets egen källa och rökningen sker med hjälp av inhemsk torv. Whiskyn, som har fått namnet Isle of Lime Roma, är en singel malt som är helt ekologisk. Förutom att den är producerad på Gotland, kommer alltså allt innehåll från ön. Därtill är whiskyn KRAV-märkt.

Produceras i gammalt sockerbruk

I Roma i mellersta Gotland fanns en gång ett sockerbruk, vars lokaler Gotland Whisky nu alltså tagit över. Lokalerna är från 1800-talet, men har nu rustats upp och renoverats för att möta de krav som ett destilleri ska nå. Sockerbruket i Roma har inspirerat till namnet på whiskyn, Isle of Roma. Whiskyn är en blandning av 31 olika fat som blandats. De äldsta bland dessa fat är över fyra år gamla, medan de nyaste faten är runt tre år.

Hjälp från aktieköparna

Anders Stumle, VD på Gotland Whisky, säger att de – tack vare aktieägarna – klarat den flera år långa resan utan varken lån eller skulder. Han säger i pressmeddelandet att över 2 000 personer köpt aktier i bolaget och att de, tack vare detta, kan äga hela produktionsanläggningen. Han tillägger att det även är tack vare dem som de har ungefär 60 000 liter råsprit på fat i lagren.

Om Gotland Whisky

Gotland Whisky bildades 2004 med ett tydligt mål – att lansera Gotlands första whisky. Efter att ha gjort ett destilleri av Roma Sockerbruks gamla lokaler destillerades de första dropparna 2012, åtta år efter att aktiebolaget skapades.

Gotland Whisky lägger stort fokus på att producera whiskyn på ett hållbart sätt. En del av strategin är till exempel att odla korn och tillverka spriten i samma område. Idag är de aktuella med whiskyn Isle of Lime Roma, som nämns ovan i den här texten.