Öl och Whisky på Åland

När man talar om dryckerna öl och whisky så är det nog knappast Åland man tänker på först som stora producenter av detta. Just whisky är det oftast Skottland som nämns, men på Åland så har man producerat denna dryck med, även om det inte är i lika stor omfattning och lika känt. Det var Peter ”Bongo” Eriksson, som hade företaget Tjudö Vingård som stod bakom detta. Han tillverkade vin och sprit genom att förädla frukter och hade försäljning på gården. Han lanserade ett vin och Apelbrand, som ännu tillverkas efter hans recept. Bongo avled 2005 i en tragisk olycka och hans bror upprätthöll vingårdsdriften ett tag. Den drev därefter av hans farbror. Sedan 2011 så driver Nordiska Matkompaniet AB, Smakbyn verksamheten.

God öl på Stallhagen

När det kommer till öl så har Åland ett bryggeri vid namn Stallhagen. Bryggeriet grundades 2004 och ligger en bit utanför Mariehamn. I en pittoresk röd träbyggnad finns bryggeriet så väl som en pub. Det hela ramas in av en äppelgård och en massa åkrar. Bredvid ligger en sjö och här finns en amfiteater där det hålls festivaler och musikevenemang. Planer på att bygga en B&B här finns också. Det öl som bryggs på Stallhagen har en ganska så intressant historia bakom sig.  Året 2010 så kom man att upptäcka ett skeppsvrak från 1800-talet i Ålands skärgård. I detta vrak fanns flera flaskor öl och champagne. Ölet var perfekt intakt och nu har man på Stallhagens bryggeri återskapat det och kallar det för Vrakölet. Flaskorna är korkförsedda och påminner om champagneflaskor. Smaken på ölet är lätt, fruktig och bubblig. Detta är inte det enda öl som Stallhagen brygger. De har även sorterna Original, Delikat, Honungsöl, Pale Ale, US Red Ale, IPA Original, New England IPA 5,5%, Blanche Witbier, Wild flower, Baltic Porter, Historic Beer 1843, Special öl, samt två julöl.

Stallhagen hade en grundidé att tillverka goda hantverksöl för den åländska marknaden. Dock har det tack vare att produkterna är välsmakande spridit sig vidare. Stallhagens öl säljs i Finland och i Sverige så väl som exporterats till bland annat Belgien och Japan. Idag är Stallhagen Ålands äldsta och största bryggeri och du kan läsa mer om dem här. Ett tag var de även det enda, men 2016 kom Open Water Brewery att öppna upp sitt bryggeri.

Open Water Brewery – mikrobryggeriet med hantverksöl

Open Water Brewery grundades 2016 och i december samma år började man att brygga sitt öl. Bryggeriet ligger på södra Åland, i Knutsboda, Lemland. Deras ölsorter består av Kellerbier, Sparkling Dry Mead, Sea Wasp, Hus-IPA, 10$ Bills, 100$ Bills, Farmhouse, Old & Bitter, Same Same, Paradoxale, But Different, Lazy IPA, Winter Warmer, Porter, Galaxy Sessions och Viking Whisky Ale. Idéen till detta bryggeri kom till under ett barbesök då två kollegor kom att prata om det, året 2015. Kort efter anslöt en vän till och sedan började processen med att få igång bryggeriet. Det första ölen de tillverkade kom att hamna på hyllan på samma lokala bar, som idéen till bryggeriet kom till på!