Whisky – Hur stavas det?

Den som söker på ordet whisky får upp två olika stavningar, whisky och whiskey. Men vilket är det rätta egentligen och varför finns det två olika stavningar? Det ska vi försöka reda ut här och nu.

Ordet kommer från det walesiska ordet ”wysgi” som i sin tur härstammar från ett skotskt galiskt ord ”uisge beatha” som betyder livets vatten.

Vad är egentligen skillnaden?

Denna dryck tillverkas i många olika länder i världen och hur man stavar har helt enkelt att göra med det landet där just den whiskyn är framställd.

I Skottland, Kanada och Japan stavar man whisky utan ett e medan man på Irland och i USA till exempel skriver whiskey. Eftersom vi i Sverige är ett av de länder som dricker mest whisky från Skottland är det den stavningen som vi valt att använda.

Vid en undersökning av hur ordet används tycks det vara så att länder med ett ”e” i sitt namn (United states & Ireland) skriver whiskey med e. Medan länder utan ”e” i sitt namn (Canada, Scotland och Japan) stavar ordet utan e – whisky (i pluralis whiskies).

Det skotska språket

Det är inte bara stavningen av drycken som kan vara svår att få till rätt för när det kommer till tillbehören kan det också vara svårt att veta vilken stavning som är korrekt. Den dolk som skottar har till kilten heter sgian-dubh. En kniv som används både för att skära upp frukt och annan mat men också för hantverk.

Traditionellt användes kniven också tillsammans med kilten för att skydda sig men med tanke på knivlagen vi har i Sverige är det inte tillåtet att bära den med sig. Annorlunda är det med den snickarkilt som hantverkare använder som arbetskläder eftersom dessa faktiskt har rätten att bära med sig verktyg för sitt arbete.

Samma grund

Även om nu ordet stavas på olika sätt så är grunden till drycken densamma. Det är starksprit på minst 40% som bryggs på korn, råg, vete eller majs. Den råspriten står sedan till grund för ett flertal olika sorters whisky och whiskeys.