Whisky och rätt temperatur

Hur avnjuts en whisky bäst? Vilken temperatur ska den ha för att smakerna bäst ska komma fram? Självklart är det delvis en smaksak men visst finns det också generella regler.

Precis som med alla drycker så påverkar temperaturen smaken. Varför smakar varmt kaffe bättre än kallt? Varför ska vissa drycker vara rumstempererade medan andra nästan iskalla? Temperaturen avgör både hur drycken upplevs, smakas och vilka smaker som lyfts fram mer än andra.

Kall Whisky

Dricker du en kall whisky kommer det bli betydligt svårare att definiera de olika smakerna. Man kan därmed säga att smakerna är ”återhållsamma”. Med finare alkoholdrycker finns mycket ofta flera olika smaker och hålls dessa tillbaka blir det svårt att differentiera dem.

Ska däremot whiskyn användas i drinkar eller andra mixar finns en fördel att ha en barkyl att ha whisky i. Vill man sedan pressa ner temperaturen ännu mer fungerar is mycket bra. Därmed kan whiskyn få en mjukare karaktär och kan på så sätt ”gifta sig” med de andra dryckerna.

Varm Whisky

Dricker du istället en varm whisky kommer du uppleva att smakerna blir betydligt starkare och näst intill framträngande. Ibland kan smakerna upplevas så ”påträngande” att man vill kyla ner den lite för att inte få så starka nyanser. Blir det för starka smaker blir det svårt att få ”helhetskänslan”. Det blir därmed nästan samma effekt som att dricka en för kall whisky – smakerna kommer inte till sin rätt.

Ljummen Whisky

Sett till whiskyprovning och att få njuta av whiskyns smaker allra bäst så är det en rekommendation att ha en temperatur kring 20 grader. En rumsvarm whisky alltså. Eftersom drycken överlag har hög alkoholhalt klarar den även av att förvaras i rumstemperatur när den inte dricks.

Är whiskyn för kall kan man ställa den i rumstemperatur ett tag eller ha lite vatten som är varmare än whiskyn. Är inte det att spä ut drycken? Både ja och nej. Det innebär självklart att det blir mindre mängd whisky i drycken men samtidigt kan vatten skapa reaktioner som till och med skapar bättre smak. Testa själv!

Vad är bäst?

Vilken temperatur som passar bäst på whisky beror helt på vad drycken ska användas till och i vilket sammanhang. Ska den drickas ren eller blandas med andra drycker? Framförallt är situationen mest avgörande. Vem vill ha en halvvarm whisky när man ligger på en stekhet strand en sommardag? Källa: Smogenwhisky.se