Whiskysorter – Malt och Blended

Whisky tillverkas över hela världen på olika sätt och i varierande stilar. Smaken i en Single Malt kan skilja sig rejält åt från en Blended till exempel, men det är inte bara whiskysorten i sig som är avgörande. Även var i världen den är tillverkad kan sätta sin prägel på smaken.

Medan Irland och Kanada är kända för en whisky med en fruktig ton, är USA mer känt för det brända och Japan för det rena. Nya whiskyländer, Sverige bland annat, gör whisky med sin egen karaktär.

Malt

Maltwhisky är gjord av korn som har blötlagts i ett antal dagar för att sedan bli grönmalt. Grönmalten torkas i ugnar eller kölnor som eldas med torv och det är under den här processen som det rökiga i whiskyn blir till. Maltwhisky destilleras två gånger (ibland fler än så) i en kopparpanna. Materialet i pannan bidrar till att ge whiskyn karaktär samt till att göra den mer smakrik.

Blended whisky

Namnet avslöjar vad det är för något – en blandning av flera sorters whisky, närmare bestämt grain och malt. All whisky i en dylik blandning ska ha lagrats i minst tre år på fat för att det ska få kallas blended whisky, eller whisky över huvud taget.

Grainwhisky är brännvin som lagrats på fat. Utan sina många år på ekfat smakar den inte särskilt mycket alls. Under 1800-talet hade producenter i Skottland blandat malt och grain i smyg, där grainet skulle runda av smaken på maltwhiskyn. Blended whisky blev en framgång på kort tid. Faktum är att yrket ”Blender” snabbt blev betydande i Skottland. Blendern väljer bland mängder av olika whisky’s för att hitta rätt smak.

Att resa runt till olika destillerier i Skottland

Det finns mängder av destillerier i Skottland att besöka för den som tycker om whisky. Många väljer att flyga hit och hyra en bil, medan andra tar sig hit med bil hela vägen från Sverige. Som bekant gäller vänstertrafik här och det är bra att försöka övningsköra på en lugn plats för att göra sig van.

Oavsett om man hyr bil eller tar med sig sin egen är det bra att förbereda sig ordentligt. Tar man med sig sin egen bil kan man förbereda sig genom att se till att man har rätt däck och bromsar. Den som vill köpa bromsar och däck själv kan använda tjänster där man anger sin billtillverkare och modell för att vara säker på att man får rätt utrustning.

Hyr man bil är det viktigt att se över försäkringarna en extra gång om man är osäker på hur man kommer klara av att köra i vänstertrafik. Är man väldigt osäker kan det vara bättre att ta bussen, om man anser att det finns en överhängande risk för en olycka.